Buren is een stadje met een rijke geschiedenis en veel bezienswaardigheden. De gemeente Buren wordt gevormd door een veertien tal kernen. Gelegen in het schitterende Rivierengebied. De gemeente Buren heeft de bezoekers veel te bieden. Het is onmogelijk al het schoons in één dag te aanschouwen.
De stad Buren kreeg op 27 juni 1395 stadsrechten. Er is daarna veel gebeurd. Er zijn herindelingen geweest, waardoor de gemeente is geworden wat het nu is. Buren had een kasteel, waar op 8 juli 1551 het huwelijk werd gesloten tussen Willem van Oranje en Anna van Egmond, gravin van Buren. Uit het huwelijk werden twee kinderen geboren, Philips Willem (1555) en Maria (1556). Anna overlijdt in 1558. De kinderen waren toen nog wel erg jong, maar toch werd Philips Willem, onder voogdij van zijn vader, Graaf van Buren. Het verdere leven van Philips Willem is een geschiedenis, waarover hier niet veel werd gesproken. Hij werd ontvoerd, Rooms Katholiek opgevoed in Spanje leefde later in Diest (België) waar hij ligt begraven in de grote Sint Sulpitiuskerk. Dat verklaart de banden met de Oranjestad Diest. Dillenburg (Duitsland) is de geboorteplaats van Willem van Oranje.
De laatste jaren hebben de drie gemeenten meer contact met elkaar. Over en weer worden er bezoeken gebracht.
Bezoeken:
Middels een stadswandeling, welke verkrijgbaar is bij het Burens Toeristisch Informatie Bureau en gevestigd is in het Museum Buren en Oranje, komt u langs alle bezienswaardigheden.
We noemen maar een aantal daarvan: de voormalige kasteeltuin (Plantsoen), het Poortgebouw met zijn originele kaarsentrekkerij. Het voormalige Koninklijk Weeshuis, thans museum der Koninklijke Marechaussee. De korenmolen de Prins van Oranje, de Sint Lambertuskerk, de Synagoge, het R.K. kerkje St. Gregorius aan de Kornedijk. Een wandeling over de 600 jaar oude stadswallen of door de lanen van het voormalige kasteel, de zogeheten ‘Toeren’.
Daarom, Buren is naast een bezoek aan de kunstmarkt, meer dan een bezoek waard.